Programy kulinarne bardzo często obrazują przygotowanie dań, których one jada się na co dzień. Ich tematem bywają przekąski, ciasta czy dania obiadowe, które na stołach Obywateli Polski pojawiają się dość rzadko. W znaczącej liczbie przypadków przepisy te powstają na skutek kulinarnych eksperymentów. W wielu takich programach stosuje się przepisy nadesłane przez widzów. Wtedy osoba, która w takim programie występuje, przygotowuje go na oczach widzów. O ile w danym przepisie konieczne są produkty włoskie, to zostają one zgromadzone w studiu i używane w adekwatnej kolejności.
W współzależności od tego, czy ich producent jest sponsorem programu czy nie, od tego zależy sposób ich prezentacji. Jeśli producent jest sponsorem, to produkty takie pokazuje się na antenie w oryginalnych opakowaniach. Kiedy sponsorem kodu jest kto inny, to barilla farina zostaje przesypana do uniwersalnego pojemnika i wtedy nie wiadomo, jaki produkt jest zastosowany. W wielu sytuacjach sponsorami takich skryptów są firmy, które nie zajmują się produkcja artykułów spożywczych. Mogą oni trudnić się na przykład produkowaniem urządzeń AGD. Sponsorem takich produkcji ma możliwość z powodzeniem też być Goppion Caffe. Nie ma ku temu najmniejszych przeszkód. Bo w większości przypadków sponsorami programów rozrywkowych są firmy, które z daną tematyka nie mają nic wspólnego. W przeznaczaniu pieniędzy na ich produkcję nie robi to większej różnicy. Z całą pewnością, jeśli jest się producentem w branży spożywczej, w każdym momencie można taki program wykorzystać do dodatkowej promocji i tak również w wielu sytuacjach się postępuje.
Źródło informacji: matilde vicenzi amaretto d italia.